• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja u Turskoj

IVF ili vantelesna oplodnja je postupak koji se primenjuje za otklanjanje raznih problema sa plodnošću. Metoda vantelense oplodnje u osnovi uključuje stavljanje jajne ćelije i sperme zajedno van tela, u specijalizovanom laboratorijskom okruženju. I dodeljivanje vremenskog perioda da embrion raste u posebnom, očuvanom okruženju pre nego što se prenese u matericu žene. Vantelesna oplodnja se može smatrati jednom od najuspešnijih metoda za parove koji su voljni da imaju bebu. Kao Medical Park, u mogućnosti smo da postignemo visoke stope uspeha zahvaljujući naprednoj tehnološkoj opremi i specijalizovanom znanju našeg tima za vantelesnu oplodnju koji se takmiči sa glavnim centrima za vantelesnu oplodnju širom sveta i koristi se u našim centrima za vantelesnu oplodnju. Stopa uspešnosti naših centara je iznad stopa koje navode renomirane klinike u Evropi i jednaka je onima u SAD. Osim brojnih domaćih pacijenata koji se nalaze na vantelesnoj oplodnji u našim centrima, imamo i mnogo inostranih pacijenata koji su već u procesu vantelesne oplodnje i zahtevaju da započnu tretman vantelesne oplodnje. Ova međunarodna grupa čini 15% naših pacijenata. Primene u vezi sa najnaprednijim tehnikama reprodukcije i trudnoće sprovode se sa velikim uspehom u našoj laboratoriji za genetičku dijagnostiku, koja je deo bolničkog kompleksa Medical Park Goztepe.

U našim centrima za vantelesnu oplodnju postoje odvojene operacione sale, kao i androloška i embriološka laboratorija.

Zašto je vantelesna oplodnja nekada jedino rešenje?

IVF ili vantelesna oplodnja može biti opcija za parove koji pate od nekih od navedenih problema u nastavku;

 – Niz problema sa plodnošću,

 – Neuspehe vantelesne oplodnje koje ste ranije doživeli.
 – Starost je jedno od najvažnijih pitanja koja utiče na mogućnost rađanja bebe za parove koji su voljni da grade porodicu.
Za žene, raniji uzrast, posebno stariji od 30 godina, je najdostupniji period za rađanje bebe. Kako žena stari, šansa da rodi bebu se smanjuje.
Kod muškaraca, ovaj prosek raste do 41. godine kod muškaraca. Za parove koji se leče vantelesnom oplodnjom, ako je muškarac mlađi od 41 godine, šansa za bebu je veća.

Ako postoji bilo kakav rizik od prenošenja genetskog poremećaja na vaše dete zbog problema u vezi sa vama ili vašim partnerom, možda ćete imati koristi od IVF-a da biste eliminisali ovaj rizik preimplantacionom genetskom dijagnozom.

Očuvanje plodnosti zbog raka ili bilo koje druge bolesti može štetiti plodnosti; neke od metoda lečenja smanjuju vašu stopu plodnosti, kao što su zračenje ili hemoterapija, tako da je IVF jedna od opcija za očuvanje.
Ako je koncentracija spermatozoida ispod proseka, a stopa pokretljivosti spermatozoida niska ili ako postoje neki abnormalni problemi u veličini i obliku spermatozoida, to može uzrokovati određene poteškoće spermi da oplodi jajnu celiju. U takvim slučajevima, IVF može biti opcija za muškarce.
-Iako su urađeni neophodni testovi i evaluacije i nije dijagnostifikovan problem, IVF može biti jedna od metoda lečenja za osobe koje ne mogu da imaju bebu zbog neobjašnjivog problema sa neplodnošću.
Ako žena izgubi normalnu funkciju jajnika pre 40. godine, to se naziva „preuranjeno otkazivanje jajnika“; to može biti jedan od razloga da se odlučite za IVF tretman.

 

Ako planirate da postanete roditelj u bliskoj budućnosti, ovo će biti savršeno vreme da dobijete detaljne informacije o svom reproduktivnom zdravlju. Ovo rano obaveštenje u vezi sa vašom plodnošću pružiće vam više opcija kada konačno donesete odluku da odete nakon roditeljstva.
Šta je provera svesti o plodnosti?
Provera svesti o plodnosti je rani pregled kako bi se pružio primarni pregled vašeg reproduktivnog potencijala i na taj način vam pomogao sa prethodnim znanjem u vašim budućim planovima roditeljstva.
Koje su prednosti kontrole svesti o plodnosti?
– Olakšava vas stresa
– Pomaže vam da uštedite dragoceno vreme
– Pomaže vam da uštedite novac
Ovo će vam pomoći da ublažite stres, kao i da uštedite dragoceno vreme i finansijska sredstva na vašem putu da postanete roditelj. Ovaj pregled uključuje najpredvidljivije testiranje plodnosti do sada kako bi se pokazao vaš potencijal za trudnoću.

 

Za žene, provera svesti o plodnosti sadrži

 

– Testovi krvi;

3. dan FSH (folikulostimulirajući hormon)

Dan 3 Estradiol

– Test bazalnog antralnog broja folikula se radi da bi se izmerila rezerva jajnika kod žene ili preostala količina jajnih ćelija putem transvaginalnog ultrazvuka. 

Na potencijal plodnosti ukazuju rezultati ovarijalnih rezervi.

Za muškarce, provera svesti o plodnosti sadrži

 

– Analiza sperme

Američko društvo za reproduktivnu medicinu objašnjava da se otprilike jedna trećina neplodnosti pripisuje ženskom partneru, jedna trećina muškom partneru, a jedna trećina je uzrokovana kombinacijom problema kod oba partnera ili je neobjašnjivo. Ako planirate da budete roditelj, bez obzira na pol, bez obzira da li ste par ili pojedinac, svi moraju da prođu proveru svesti o plodnosti.

Prema rezultatima testova, specijalisti za plodnost Medical Park-a će napraviti analizu i tumačenje, a rezultati će vam biti detaljno objašnjeni. U slučaju da rezultati ne mogu dati tačne odgovore, potencijal plodnosti će biti dat približno. Imajte na umu da ovaj test ne daje garanciju za buduću plodnost. Međutim, rezultati će vas voditi o vremenu i načinu planiranja porodice.

Faze i saveti za vantelesnu oplodnju

Koordinacija stručnog tima koji se sastoji od ginekologa i akusera, urologa, embriologa, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika specijalizovanih za vantelesnu oplodnju izuzetno je vazna za uspeh terapije vantelesne oplodnje.

 

VTO TRETMAN SE SASTOJI OD 5 KORAKA

Starost pojedinca, kapacitet jajnika, indeks telesne mase, genetske varijacije i odgovor jajnika na prethodne tretmane, kao i istorija problema u embrioloskom razvou uzimaju se u obzir u metodama terapije in vitro oplodnje koja se sastoji od 5 koraka;

 

Prva faza (pre intervjua):

 

IVF tretman je proces u 5 koraka. Ovi koraci se završavaju za 4 nedelje. U početnoj diskusiji sa parovima koji žele potomstvo, budući majka i otac se informišu o uzrocima neplodnosti i testovima koji se rade da bi se postavila dijagnoza. Par donosi spermiogram, izveštaj ginekološkog pregleda, izveštaj o predhodnim tretmanima
nepolodnosti i potrebne nalaze krvi. Na taj način se dobija istorija pacijenata. U svetlu svih postojećih podataka, otkriva se uzrok neplodnosti i započnje odgovarajuće lečenje.

 

Druga faza (indukcija jajnika):

 

U drugoj fazi VTO -a, majka kandidatkinja posećuje lekara drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa radi procene jajnika. Lekar pregleda jajnike majke kandidatkinje ultrazvukom i mogu se uzeti u obzir analize hormona, ako se identifikuje relevantna patologija. Lekar pregleda sve rezultate i propisuje lek za izazivanje jajnika i rast jajnih ćelija, a medicinska sestra pacijenta obaveštava o načinu uzimanja leka.

Treća faza (preuzimanje jajnih celija):

 

Izvlacenje jajnih ćelija je jedna od najvažnijih faza u procesu in vitro oplodnje. Nakon što jajne ćelije dođu do željene veličine i sazrevaju hormonskim lekovima, ona se izvlače iz materice pomoću specijalizovanog sprica pod opštom anestezijom. Jajne ćelije se vade iz materice vaginalnim putem i oploduju klasičnim IVF ili mikroinjekcionim metodama. U klasičnom IVF -u, određeni broj spermatozoida se dodaje u medijum, gde su prisutne jajne, i odekuje se da je jajna ćelija oplođena jednom od ovih spermatozoida. U mikroinjekcijskoj metodi odabira se najzdraviji spermatozoid najboljeg kvaliteta koji se ubrizgava u jajnu ćeliju specializovanom metodom.

 

Četvrta faza (prenos embriona):

 
Jajna ćelija i spermatozoidi koji se prikupljaju za oplodniu i prenos embriona se proveravaiu u laboratoriji i nadgledaju razvoj embriona. Embriolog bira embrione najvišeg kvaliteta. Vazeći zakon dozvoljava prenos jednog embriona za zene mlađe od 35 godina i dva embriona za žene starije od 35 godina. Embrion(e) koji ispunjavaju kriterijume kvaliteta implantira u materici lekar sa posebnim kateterom koii se ubacuje u grlić materice. lako se ne primenjuje anestezija, ne oseća se bol tokom prenosa embriona, a kandidatkinji majci se preporučuje da se odmori 45 minuta do 1 sat nakon zahvata. Nakon toga se moze baviti rutinskim svakodnevnim aktivnostima.
 

Peta faza (suportivni tretman):

 

Suportivni lekovi se propisuju majci kandidatkinji kako bi pomogli embrionu da se bolje implantira u matericu nakon prenosa embriona. Beta HCG nivo se analizira 12 do 15 dana kasnije. Nakon toga kandidatkinja nastavlja vođenje trudnoće kod svog izabranog ginekologa.

 

1. Istražite proces

Pre nego što se odluče za IVF tretman, pacijenti treba da razumeju ukupne procese lečenja i sve korake koji su uključeni u ovaj tretman. Ovo je najbolji način da se eliminišu sve pristrasnosti i zabrinutosti i da se pripremite za emocionalne i fizičke promene koje ovaj tretman može izazvati.
Nema potrebe da se ustručavate da nas kontaktirate na bilo koji način da biste postavili svoja pitanja.
2. Pokušajte da budete što je moguće zdraviji
Adekvatna i izbalansirana ishrana i pohađanje redovnog programa fizičkih vežbi su najpovoljnije akcijekoje možete preduzeti da biste postigli uspešne rezultate IVF tretmana i dali dobar početak bilo kakvom putu ka plodnosti. Naučna istraživanja pokazuju da se šanse za uspeh vantelesne oplodnje povećavaju
kada su žene fizički i emocionalno u dobrom stanju.

3. Tajming je nesumnjivo ključan
Posebno kod žena, od suštinskog je značaja za izbor najprikladnijeg vremenskog perioda za IVF tretman. Ova prikladnost se može opisati kao odvajanje od visokog stresa i velikih promena u životu u ovom periodu, kao što je promena karijere, preseljenje u inostranstvo itd.

4. Pokušajte da budete sigurni da ste okruženi i emocionalno podržani
Čvrst sistem podrške treba da se izgradi i ojača kada prolazite kroz IVF. Ova grupa za podršku uključuje porodicu, prijatelje i neke grupe pacijenata ili onlajn forume. Naročito u ovom periodu, kada na raspoloženje pacijenata značajno utiču lekovi za plodnost, postojanje i kontinuitet podrške ovih ljudi će
vam olakšati stres, učiniti da se osećate bezbedno i okruženi svojim najmilijima. Osim toga, ako podelite svoje brige sa grupom ljudi koji su prošli slične faze IVF procedure, učinićete da se osećate prijatno i manje zabrinuti zbog tretmana.

 

Pozovite nas ili nam pošaljite e-mail kako biste dobili dodatne informacije. Naš međunarodni tim centara za pacijente i stručnjaci IVF centra daće vam potpune informacije u vezi sa vašim problemima. Tim Medical Park IVF centra je u potpunosti posvećen tome da se osećate što je moguće udobnije, bezbednije, bez stresa i da vam pruži najbolju zdravstvenu uslugu kako biste ovo putovanje završili uspehom.

• Izuzetni klinički ishodi, što daje mesto na listi najpoželjnijih centara za vantelesnu oplodnju u svetu.
• Sveobuhvatne reproduktivne usluge
• Izvanredan rad objekta i iskusno osoblje
• Pružanje najbolje zdravstvene usluge ne čineći ustupke u pogledu kvaliteta i prihvatanjem ideje održivosti kvaliteta.
• Lekari koji su stručnjaci u svojim oblastima predvode naše parove dugogodišnjim iskustvom u vantelesnoj oplodnji.
• Akreditacije i afilijacije u oblasti IVF-a i raznih potpomognutih reproduktivnih tehnologija