• (+381) 60 323 3230
 • medicalparksrb@gmail.com
 • Srbija

Transplantacija bubrega

Transplantacija bubrega je invazivna ili minimalno invazivna hirurška metoda za presađivanje bubrega, kojom se bubreg davaoca smešta u donji deo trbušne duplje primaoca. Ovo je metoda izbora za nadoknadu narušene bubrežne funkcije kod: 

 

-Kod pacijenata u terminalnoj fazi bubrežne bolesti koji se nalaze na nekoj od metoda zamene funkcija bubrega (hemodijalizi ili periotonealnoj dijalizi)

-Kod pacijenata koji su vrlo blizu, ali još uvek nisu na dijalizi (pre-emptivna/pre-dijalizna terapija bubrega), jer osim što značajno poboljšava kvaliteta i dužinu života bolesnika sa hroničnom bubrežnom bolesti (u odnosu na lečenje dijalizom), ona omogućava i značajne finansijske uštede za pojedinca i društvo u celini.

 

Transplantacija bubrega nije neophodna kod akutnog oštećenja bubrega, kao i u uslovima oštećenja jednog bubrega, ako ostali još uvek normalno funkcioniše.

Donor bubrega može biti svaka zdrava osoba koja ima oba bubrega i želi jedan donirati, kada sa potencijalnim recipijentom ima adekvatno međusobno slaganje u krvnim grupama i faktorima tkivne podudarnosti. Generalno gledano, donori bubrega mogu biti osobe stare između 18 i 65 godina (mada je

gornja granica starosti donora relativna i zavisi od biološkog stanja potencijalnog donora), dok primalac ili recipijent bubrega (iako ne postoji apsolutni kriterijum za godinu starosti) treba da bude od 5 do 65 godina starosti. Značajan broj ljudi, na globalnom nivou, sa afunkcijom bubrega, svakodnevno provodi sate na dijalizi, i

čeka na transplantaciju bubrega.

Trenutno, od oko 4.500 bolesnika u Srbiji koji koristi dijalizni tretmane u 46 ustanova, od kojih 90% predstavljaju hemodijalize, oko 700-900 obrađenih pacijenata čeka na transplantaciju bubrega. Zbog nedostatka organa za transplantaciju, u Srbiji mesečno umre trideset pacijenata, uglavnom od bubrežnih, srčanih i plućnih bolesti.

Budući da u Turskoj strani pacijenti mogu da urade transplantaciju bubrega samo sa živim donorom, prvi korak su pretrage. 

Pretrage uključuju kompletne analize donora i pacijenta koje traju 2-5 dana. 

Plan nalaza koji će biti uradjeni postavlja koordinator odeljenja za transplantaciju organa na osnovu pola, starosti, porodične istorije, itd. 

Prva analiza krvi je podudaranje tkiva, ukoliko je pozitivan nalaz, pacijent i donor idu na dalja radiološka ispitivanja. 

Donor mora da bude potpuno zdrava osoba, bez pridruženih bolesti i anomalija. 

Pacijent i donor borave u hotelu dok traju pretrage. 

 

Hirurg pravi rez u donjem delu jedne strane stomaka i postavlja novi bubreg u telo. 

Osim ako bubrezi ne izazivaju komplikacije kao što su visok krvni pritisak, kamen u bubregu, bol ili infekcija, oni ostaju na mestu.
Krvni sudovi novog bubrega se pričvršćuju za krvne sudove u donjem delu stomaka, neposredno iznad jedne noge.
Novi ureter povezuje se na bubreg I bešiku.

Provodite 10-15 dana u bolnici. Lekari i medicinske sestre prate vaše stanje na
odeljenju za transplantacije kako bi pratili znake komplikacija.
Vaš novi bubreg će proizvoditi urin kao što su vaši bubrezi radili kada su bili zdravi. Uglavnom ovo počinje odmah.

 

Očekujte bol ili nelagodnost oko mesta reza nakon operacije. Većina primalaca bubrega može da se vrati
na posao i druge normalne aktivnosti u roku od osam nedelja nakon transplantacije. Izbegavajte
podizanje predmeta koji teže više od 10 kilograma ili vežbanje osim hodanja dok rana ne zaraste (obično
oko šest nedelja nakon operacije).

Prvu kontrolu nakon otpustanja iz bolnice ocekujte nakon nedelju dana. Za to vreme bicete smesteni u
hotelu pored bolnice. U slucaju da imate bilo kakvu komplikaciju u vidu povisenog krvnog pritiska, otoka
nogu I slicno, obavezno se javite lekaru.
Nakon prve kontrole, ukoliko je sve u redu, slobodni ste da se vratite u svoju zemlju.
Doktor ce vam reci na koliko nedelja se rade krvne analize I sta je potrebno od nalaza, a nas predstavnik
u Srbiji salje rezultate elektronski doktoru.

Nakon transplantacije bubrega doktor ce da propise nekoliko lekova. Imunosupresivni lekovi pomažu da vaš imuni sistem ne napadne i odbaci novi bubreg. Dodatni lekovi pomažu u smanjenju rizika od drugih komplikacija, kao što je infekcija, nakon transplantacije.

 

 1. šećerna bolest
 2. karcinom
 3. HIV
 4. infekcija i poremećaji funkcija bubrega
 5. neregulisani krvni pritisak
 6. koronarna bolest srca
 7. druge ozbiljne somatske i psihijatrijske bolesti

Donor bubrega treba da bude osoba:

Koja je punoletna ne starija od 65 godina starosti (između 18 i 65 godina)
Koja ima kompatibilnu krvnu grupu i strukturu humanih leukocitnih antigena sa primaocem organa. 

Živi davaoci treba da budu zdravi i da imaju istu krvnu grupu kao primalac. 

 

Moguće je i presađivanje bubrega davaoca sa „O” krvnom grupom osobi koja ima „A”, „B” ili „AB” grupu. 

Kao i kod transfuzije krvi, donor sa krvnom grupom „0” se smatra „univerzalnim” davaocem, a recipijent sa krvnom grupom „AB” univerzalnim primalac.
Osim slaganja krvnih grupa potrebno je i slaganje humanih leukocitnih antigena (skraćeno HLA).
U načelu ne bi trebalo da boluje od šečerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, raka, srčanih i bubrežnih bolesti, malignih i drugih oštećenja jetre, anemije srpastih ćelija, hepatitisa ili HIV-a

U vreme operacije donor mora biti bez infekcije ili upale.
Najidealniji živi donor (davalac) je jednojačani blizanac, zatim brat ili sestra, gde je verovatnoća za potpunu podudarnost 1:4. 

Roditelji su poluidentični sa svojom decom.
Davaocu se radi selektivna renalna angiografija da bi se otkrile eventualne abnormalnosti bubrežnih arterija, jer to znatno otežava transplantaciju.

 

Sta da radim ako nemam srodnog donora?

Ako nemate srodnog donora, donor moze biti vama bliska osoba, ako ispunjava gore navedene uslove. 

Takodje, po propisima Ministarstva zdravlja Turske, potrebno je da se veza izmedju Vas I vama bliske osobe potvrdi na Etickom sudu, kako bi se odbacila sumnja da postoji novcana korist. U tu svrhu potrebno sa sobom poneti fotografije iz proslosti ili slicne dokaze o poznanstvu.

                  Prof. dr Bülent Ünal 

 • Transplantacija jetre
 • Hepatopankreatobilijarna hirurgija
 • Hirurgija na gastrointestinalnom sistemu
 • Endokrina hirurgija
 • Operacija dojke
 • Onkoplastična hirurgija

Dr Bulent Unal je istaknuti onkolog i specijalista za transplantaciju na klinici Medical Park u Turskoj. Efikasan je u izvođenju operacija uklanjanja tumora dojke i transplantacije organa.

Obrazovanje 

1996: Dr Bulent Unal je magistrirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta Cukurova. 2001: Završio je i doktorat. na Odeljenju opšte hirurgije u bolnici za obuku i istraživanje Numune u Ankari.

Iskustvo

 Profesionalno iskustvo 1996-1997: Dr Bulent Unal je radio kao Rize, praktičar Centralnog zdravstvenog centra Fındıklı. 1997-2001: Radio je kao lekar opšte hirurgije u bolnici za obuku i istraživanje Numune u Ankari. 2001-2002: Takođe je radio u Bolnici za obuku i istraživanje u Ankari kao specijalista opšte hirurgije, a zatim je unapređen u šefa opšte hirurgije. 207-2010: Dr Unal je pružao svoje usluge na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Inonu u asistentu za opštu hirurgiju Malatia. Stručni saradnik. Od 2012. godine počinje da radi i kao mali specijalista onkologije. 2010-2015: Radio je kao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ianonu. 2015-2017: Radio je kao profesor opšte hirurgije Malatia na Medicinskom fakultetu Univerziteta Inonu. 2017-2021: Služio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Osmangazi na opštoj hirurgiji Eskišehir kao glavni profesor hirurške onkologije. Od 2021: Dr Bulent Unal pruža svoje usluge na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu Aidın na Opštoj hirurgiji u Istanbulu kao profesor transplantacije organa. Profesionalno iskustvo 2008: Dr Bulent Unal je otišao u Sjedinjene Države kao kratkoročni naučnik Nacionalnog instituta za rak na deset meseci sa stipendijom za istraživačku stipendiju Nacionalnog instituta za rak na Klinici za hiruršku onkologiju, 2008: Takođe je otišao u Magee-Vomen’s Hospital u Medicinski centar Univerziteta u Pitsburgu za stipendiju. 2010: Dr Unal je otputovao u Nemačku na stipendiju za obrazovanje iz transplantacije i onkološke hirurgije na Univerzitetu Gisen-Marburg