• (+381) 60 323 3230
 • medicalparksrb@gmail.com
 • Srbija

Robotska operacija prostate

Među hirurškim oblastima u kojima se najčešće koriste sistemi robotske asistencije, urologija je na prvom mestu. Ova medicinska specijalnost leči stanja mokraćnog sistema i reproduktivnog sistema kod muškaraca. Hirurzi bezuslovno biraju da Vinci:  

  1. kada pijeloplastikom treba otkloniti suženja PU vrata,
  2. kod malignih i benignih tumora bubrega, kada se vrši parcijalna ili totalna
  3. kod karcinoma prostate kada je indikovana radikalna prostatektomija (uklanjanje prostate)

Dok konvencionalna hirurgija prostate uključuje dugačak rez na prednjem zidu trbušne duplje, koji se širi od pupka do stidne kosti, robotska prostatektomija je minimalno invazivan postupak koji koristi male rezove, od 5 do 12 mm i omogućava hirurgu da sačuva osetljive strukture oko prostate. Uz kraći boravak u bolnici i brži oporavak, sistem Da Vinci donosi bolje rezultate u pogledu kontrole mokrenja i erektilne funkcije u odnosu na tradicionalne operacije.

Kako se koristi da Vinci robot?

Da Vinci robotski hirurški sistem predstavlja naprednu robotsku platformu osmišljenu da proširi hirurške mogućnosti i ponudi mogućnost otvorene operacije. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je Da Vinci robotski hirurški sistem 2000. godine. Hiljade hirurga širom sveta obučeno je za rad na da Vinci robotskim sistemima i dosad je zabeleženo više od 7 miliona hirurških zahvata uz korišćenje Da Vinci robotskih hirurških sistema.

Tri su glavna integrisana podsistema Da Vinci robotskog hirurškog sistema koji uključuju hiruršku konzolu, bočna kolica za pacijenta i elektronska kolica.

Hirurška konzola omogućava hirurgu uvid u hiruršku zonu obrade i kontrolu nad endoskopskim instrumentima i endoskopom (uređaj koji omogućava pregled pacijentovih unutrašnjih organa i šupljina).

Bočna kolica za pacijenta s mehaničkim rukama koje podržavaju endoskopski instrument i kameru za vreme operacije.

Elektronska kolica deo su sistema koji sadrži prateće hardverske sklopove. Elementi ove opreme su elektronska hirurška jedinica (ESU), pumpe za usisavanje, insuflator i izvor svetla za endoskop.

Da Vinčijev sistem je alat koji se koristi za minimalno invazivnu hirurgiju. Da Vinči sistem, omogućava izvođenje operacije kroz nekoliko malih rezova veličine do 1cm.

Sa da Vinči sistemom, hirurg sedi za konzolom  u operacionoj sali. Konzola omogućava  hirurgu da kontroliše kameru i male instrumente koji se koriste za obavljanje operacije. Sistem pruža 3D prikaze visokoj rezoluciji, dajući  hirurgu kristalno jasan pogled na hirurško područje uvećano 10 puta nego što vidi ljudsko oko. Robot prevodi svaki pokret koji  hirurg napravi u realnom vremenu, savijajući i rotirajući instrumente koji se kreću kao ljudska ruka, ali sa većim opsegom pokreta. Ugrađena tehnologija stabilizacije pomaže  hirurgu da pomeri svaki instrument sa visokom preciznošću.

robotska operacija prostate

Prednosti robotske operacije kod prostate

U poređenju sa tradicionalnom otvorenom hirurgijom, pacijenti koji su podvrgnuti radikalnoj prostatektomiji uz pomoć robota:

  • Manji gubitak krvi
  • Manje bola
  • Kraći boravak u bolnici
  • Brže vreme oporavka

Veliki broj hirurških stručnjaka kaže da u nekim operacijama mogu lakše manevrisati u skučenom prostoru i mogu postići veću pokretljivost koristeći da Vinci robotske ruke, čak i kada ih uprede sa svojim rukama. U izveštajima se može videti da su i uspešniji od drugih u određenim operacijama, posebno kolorektalnim (creva ili debelog creva), glavi ili vratu i srčanim zaliscima.