• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Priprema za snimanje PET Skenerom

Da biste se pripremili za PET-CT skeniranje, važno je da sledite posebna uputstva koja ste dobili od vašeg lekara ili centra za snimanje. Međutim, evo nekih opštih smernica koje se obično poštuju:

  1. Izgladnjivanje: Pozeljno je da određeni vremenski period pre skeniranja, obično najmanje 10 sati ne kozumirate hranu. To je da bi se osigurali tačni rezultati, jer jelo ili     piće mogu uticati na distribuciju radioaktivnog kontrasta u vašem telu.

 2. Lekovi: Obavestite svog lekara o svim lekovima koje trenutno uzimate, jer neki lekovi mogu da ometaju skeniranje. Možda će vam se savetovati da privremeno   prekinete uzimanje određenih lekova ili prilagodite dozu.

 3. Izbegavajte napornu fizičku aktivnost: Generalno se preporučuje izbegavanje intenzivnog vežbanja ili fizičkog napora dan ili dva pre skeniranja, jer to može uticati na   rezultate.

 4. Hidratacija: Popijte puno vode pre skeniranja da biste ostali dobro hidrirani, osim ako nije drugačije navedeno. Ovo pomaže u distribuciji radioaktivnog konrasta po vašem telu.

 5. Odeća i lični predmeti: Nosite udobnu odeću bez ikakvih metalnih predmeta, kao što su patentnekopče ili dugmad, jer mogu da ometaju skeniranje. Od vas će se       možda tražiti da uklonite nakit, naočare i druge metalne predmete pre procedure.

 6. Alergije i medicinska stanja: Obavestite svog lekara o svim alergijama, zdravstvenim stanjima ili prethodnim reakcijama na kontrastna sredstva ili radioaktivne   markere. 

 

Ove informacije su važne za vašu bezbednost tokom procedure.

Od ključne je važnosti da se pridržavate posebnih uputstava koja vam daje vaš zdravstveni radnik, jer zahtevi za pripremu mogu varirati u zavisnosti od svrhe skeniranja i vaših individualnih okolnosti.

PET SKENER priprema za Pet Skener