• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Operacija kolena robotom ROSA

ROSA sistem kolena podržava hirurge u izvođenju totalne artroplastike kolena sa funkcijama koje pomažu pri resekcijama kostiju, kao i procenom stanja mekih tkiva kako bi se olakšalo pozicioniranje implantata intraoperativno. 

Savremena medicinska tehnologija omogućava primenu naprednih hirurških metoda u lečenju problema kolena koji negativno utiču na svakodnevni život i zahtevaju primenu proteza. Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari ima mnogo prednosti za pacijenta. Robotska hirurgija vam omogućava da planirate i implementirate protezu pomoću milimetarskih digitalnih merenja. Pomaže u postizanju najboljeg funkcionalnog rezultata. 

Zahvaljujući robotskim operacijama proteze kolena, vek trajanja proteze je duži, a samim tim i mogućnost ponovljene operacije svedena na minimum.

Pre operacije, pacijentu se radi rendgenski snimak i tomografija kuka, skočnog zgloba i kolena. Lekari koji će obaviti proceduru koriste 3D slike prenete na računar kako bi planirali operaciju i izabrali najpogodniju protezu za pacijenta. Tako se mogu izračunati ugaone krivine u kolenskom zglobu pacijenta. Zahvaljujući 3D slikama koje se prenose na računar, lekar koji će izvoditi operaciju planira operaciju i ovaj plan se uvodi u robotski sistem. Nakon pregleda pacijenta, bira se metoda i vrši se planiranje. Pošto se ovo merenje, planiranje i operacija mogu obaviti izuzetno precizno uz pomoć robota, nakon operacije se mogu postići najbolji funkcionalni rezultati. 

-Pacijent posle operacije oseća manje bolova u odnosu na klasičan pristup
-Vreme oporavka je kraće
-Veoma nizak rizik od embolije
-Protetično koleno se ne oseća veštačkim
-Proteza je dugotrajna 

Savremena medicinska tehnologija omogućava primenu naprednih hirurških metoda u lečenju problema kolena koji negativno utiču na svakodnevni život i zahtevaju primenu proteza. Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari ima mnogo prednosti za pacijenta. Robotska hirurgija omogućava da planirate i implementirate protezu pomoću milimetarskih digitalnih merenja. Pomaže u postizanju najboljeg funkcionalnog rezultata. Zahvaljujući robotskim operacijama proteze kolena, vek trajanja proteze je duži, a samim tim i mogućnost ponovljene operacije svedena na minimum.

Najčešća pitanja u vezi Rosa robota

Svaki pacijent se oporavlja na drugačiji način, ali uopšteno može da se kaže da će pacijent moći da ustane posle 2 dana, a da ostavi štake kroz 2-3 nedelje. Što se tiče zahtevnijih fizičkih aktivnosti, kao što je trčanje, potpuni oporavak se očekuje za maksimalno 6 meseci. Najveći uticaj na oporavak svakako imaju godine i opšte stanje organizma.

Hirurgija uz pomoć robota je sigurnija, brža i manje bolna od minimalno invazivne konvencionalne operacije kolena. Zahvaljujući tehnologiji, naši specijalno obučeni hirurzi koriste ROSA robot da personalizuju pristup zamenama kolena.

Većina zamena zglobova – i kolena i kuka – traju više od 20 godina. Međutim, mnogo zavisi od nivoa aktivnosti pacijenta i kvaliteta metalnih i plastičnih komponenti koje se koriste u protetskom zglobu.

               Prof. dr Sami Sökücü

                       Ortopedija

  • Robotska proteza kolena
  • Operacije deformiteta
  • Produzenja kostiju ekstremiteta
  

Prof. dr  Sami Sokucu je stekao medicinsko obrazovanje na Medicinskom  Univerzitetu Cerrahpasa u Istanbulu između 1997. i 2003. godine.  Specijalizaciju započeo bez prekida. Nakon medicinske licence, završio je specijalizaciju u bolnici za obuku i istraživanje Taksim Ministarstva zdravlja Republike Turske između 2004. i 2010. godine i stekao je pravo na zvanje specijaliste ortopedije i traumatologije . Pored toga što može da koristi sve inovativne metode koje obezbeđuju lečenje u hirurgiji produženja kostiju ekstremiteta,  takođe koristi tehniku produžavanja pomoću magnetnih eksera u operaciji produženja visine i ekstremiteta i u  tome posedje veliko iskustvo.

Prof. dr. Sami Sokucu može uspešno da primenjuje unutrašnje i spoljašnje metode lečenja deformiteta ( zakrivljenosti nogu ). Pored toga , lečio je mnoge slučajeve primarne artroplastike kolena i kuka, koja se često koristi u lečenju artritisa nastalih kao posledica traumatskih i degenerativnih promena zgloba kolena i kuka, i stekao je značajno iskustvo u reviziji posle proteze kolena i kuka.

Nakon tretmana za produžavanje kostiju ekstremiteta ili ispravljanje nejednakosti udova, obrasci hodanja pacijenata postaju normalni, sprečavaju se budući problemi sa kolenima, kukovima i strukom i postiže se kozmetički napredak. Metoda koju preporučuju naši lekari je izvođenje postupka produžavanja kod pacijenata odgovarajućeg profila, tehnikom (produženje magnetnim ekserom) bez postavljanja spoljnog uređaja na pacijenta. Ova metoda pruža veliki komfor pacijentima i omogućava pacijentu da ima prirodne pokrete kuka, kolena i skočnog zgloba, posebno nakon produženja donjih ekstremiteta. Takođe omogućava prevenciju komplikacija kao što su problemi na dnu igle, kontrakture zglobova, kao i prelomi i pogrešno spajanje koji se vide nakon uklanjanja fiksatora, a koji se vide u metodi eksternog fiksatora.

 Prof. dr. Sami Sokucu je član FEBOT-a (Fellov of European Orthopedics and Traumatologi) i položio je ispit koji drži Evropsko udruženje za ortopediju i traumatologiju i ima sertifikat ove institucije.

Obrazovanje i specijalizacija :

1997-2003: Dodiplomski/magistarski stepen, Medicinski fakultet, Univerzitet u Istanbulu, Medicinski fakultet Cerrahpasa

2004-2010: Specijalizacija medicine, ortopedije i traumatologije, Ministarstvo zdravlja Republike Turske, Taksim Ekperience and Research 

2012-2017: (Dr specijalista) TR Ministarstvo zdravlja, Istanbul Metin Sabanci Bone Diseases Training and Research Hospital

2017-danas: doc. dr. Istanbul Aidın Univerzitet VM Medical Park Hospital

Profesionalna članstva

1. Evropski odbor za ortopediju i traumatologiju (EBOT), član, 2014. 

2. Udruženje za artroplastiku kuka i kolena, član, 2014. 

3. Ogranak za ortopedsku traumu, član, 2011. 

4. Tursku ortopediju i traumatologiju Obrazovni savet (TOTEK), član, 2010. 

5. Tursko udruženje ortopedije i traumatologije (TOTBID), član, 2007. 

6. Tursko udruženje ortopedije i traumatologije (TOTDER), član, 2005. 

7. Tursko medicinsko udruženje, podružnica u Istanbulu, član, 2005.  

Nagrade

 

CERTIFIKAT , POKRAJINSKA UPRAVA ZA ZDRAVSTVO, 2011