• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Operacija kolena robotom

Operacije ugradnje proteze mogu se izvoditi na dva načina: totalna proteza kolena, pri kojoj se zamenjuju obe strane zgloba kolena, ili parcijalna proteza kolena, kod koje se zamenjuje samo jedna strana zgloba kolena. Operacije zamene kolena, koje su se ranije izvodile tradicionalnim metodama, sada se mogu izvoditi robotskom hirurgijom.

ROSA sistem kolena podržava hirurge u izvođenju totalne artroplastike kolena sa funkcijama koje pomažu pri resekcijama kostiju, kao i procenom stanja mekih tkiva kako bi se olakšalo pozicioniranje implantata intraoperativno. 

Savremena medicinska tehnologija omogućava primenu naprednih hirurških metoda u lečenju problema kolena koji negativno utiču na svakodnevni život i zahtevaju primenu proteza. Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari ima mnogo prednosti za pacijenta. Robotska hirurgija vam omogućava da planirate i implementirate protezu pomoću milimetarskih digitalnih merenja. Pomaže u postizanju najboljeg funkcionalnog rezultata. Zahvaljujući robotskim operacijama proteze

kolena, vek trajanja proteze je duži, a samim tim i mogućnost ponovljene operacije svedena na minimum.

Pre operacije, pacijentu se radi rendgenski snimak i tomografija kuka, skočnog zgloba i kolena. Lekari koji će obaviti proceduru koriste 3D slike prenete na računar kako bi planirali operaciju i izabrali najpogodniju protezu za pacijenta. Tako se mogu izračunati ugaone krivine u kolenskom zglobu pacijenta. Zahvaljujući 3D slikama koje se prenose na računar, lekar koji će izvoditi operaciju planira operaciju i ovaj plan se uvodi u robotski sistem. Nakon pregleda pacijenta, bira se metoda i vrši se planiranje. Pošto se ovo merenje, planiranje i operacija mogu obaviti izuzetno precizno uz pomoć robota, nakon operacije se mogu postići najbolji funkcionalni rezultati. pulvinar dapibus leo.

-Pacijent posle operacije oseća manje bolova u odnosu na klasičan pristup
-Vreme oporavka je brže
– Veoma nizak rizik od embolije
– Protetično koleno se ne oseća veštačkim
-Proteza je dugotrajna u upotrebi

Savremena medicinska tehnologija omogućava primenu naprednih hirurških metoda u lečenju problema kolena koji negativno utiču na svakodnevni život i zahtevaju primenu proteza. Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari ima mnogo prednosti za pacijenta. Robotska hirurgija vam omogućava da planirate i implementirate protezu pomoću milimetarskih digitalnih merenja. Pomaže u postizanju najboljeg funkcionalnog rezultata. Zahvaljujući robotskim operacijama proteze kolena, vek trajanja proteze je duži, a samim tim i mogućnost ponovljene operacije svedena na minimum.

Najčešća pitanja u vezi Rosa robota

Svaki pacijent se oporavlja na drugačiji način, ali uopšteno može da se kaže da će pacijent moći da ustane posle 2 dana, a da ostavi štake kroz 2-3 nedelje. Što se tiče zahtevnijih fizičkih aktivnosti, kao što je trčanje, potpuni oporavak se očekuje za maksimalno 6 meseci. Najveći uticaj na oporavak svakako imaju godine i opšte stanje organizma. pulvinar dapibus leo.

Hirurgija uz pomoć robota je sigurnija, brža i manje bolna od minimalno invazivne konvencionalne operacije kolena. Zahvaljujući tehnologiji, naši specijalno obučeni hirurzi koriste ROSA robot da personalizuju pristup zamenama kolena.

Većina zamena zglobova – i kolena i kuka – traju više od 20 godina. Međutim, mnogo zavisi od nivoa aktivnosti pacijenta i kvaliteta metalnih i plastičnih komponenti koje se koriste u protetskom zglobu.