• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Operacija gojaznosti

operacja zeluca

Barijatrijska hirurgija je medicinska procedura koja se izvodi kako bi se pomoglo osobama sa teškom gojaznošću da izgube težinu. To uključuje promene u sistemu za varenje kako bi se ograničila količina hrane koja se može jesti ili apsorbovati, što dovodi do gubitka težine. Barijatrijska hirurgija se može izvoditi različitim tehnikama, kao što su gastrični bajpas, želudačni rukav ili gastrični bandaž. Obično se preporučuje osobama koje nisu bile uspešne sa drugim metodama mršavljenja i koje imaju značajne zdravstvene rizike povezane sa gojaznošću. Važno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste utvrdili da li je barijatrijska hirurgija prikladna opcija za specifične okolnosti pojedinca.

Koje su prednosti?

Pored sposobnosti da leče gojaznost, ove operacije su veoma efikasne u lečenju dijabetesa, visokog krvnog pritiska, apneje u snu (hrkanje) i visokog holesterola, kao i mnogih drugih bolesti. Ove operacije takođe imaju sposobnost da spreče zdravstvene probleme u buducnosti. Prednosti omogućavaju pacijentima sa gojaznošću koji odluče da se podvrgnu lečenju da uživaju u boljem kvalitetu života i dužem životnom veku.

Koliko se napredovalo?

Današnje metaboličke i barijatrijske operacije su se usavršavale tokom mnogih decenija i spadaju među najbolje proučavane tretmane u savremenoj medicini. Izvode se malim rezovima minimalno invazivnim hirurškim tehnikama (laparoskopska i robotska hirurgija). Ovaj napredak omogućava pacijentima da imaju bolje opšte iskustvo sa manje bola, manje komplikacija, kraćim boravcima u bolnici i bržim oporavkom. Ove operacije su izuzetno bezbedne, sa stopama komplikacija koje su niže od uobičajenih

operacija kao što su uklanjanje žučne kese, histerektomija i zamena kuka.

Glavni cilj barijatrijske hirurgije

 

Cilj ovih operacija je modifikovanje želuca i creva za lečenje gojaznosti i srodnih bolesti. Operacije mogu smanjiti zeludac i takođe zaobići deo creva. Ovo dovodi do manjeg unosa hrane i menja način na koji telo apsorbuje hranu za energiju, što dovodi do smanjenja gladi i povećane sitosti. 

Barijatrijska hirurgija se radi kako bi vam pomogla da izgubite višak kilograma i smanjite rizik od potencijalno opasnih po život zdravstvenih problema povezanih sa težinom, uključujući:

 – Gastroezofagusna refluksna bolest

  •  – Bolest srca
  •  – Visok krvni pritisak
  •  – Visok holesterol
  •  – Opstruktivna apnea u snu
  •  – Dijabetes tipa 2
  •  – Srcani udar
  •  – Rak

 – Neplodnost

Metode

Gastric sleeve, takođe poznat kao gastrektomija, je vrsta barijatrijske hirurgije koja uključuje uklanjanje dela želuca da bi se stvorio manji zeludac u obliku rukava. Tokom procedure, hirurg uklanja približno 80% želuca, ostavljajući za sobom manju kesicu. Ovo smanjuje kapacitet želuca da zadrži hranu, što
dovodi do osećaja sitosti sa manjim porcijama obroka. Operacija Gastric sleeve pomaže osobama sa gojaznošću da izgube težinu ograničavanjem količine hrane

koju mogu da konzumiraju i smanjenjem hormona gladi koje proizvodi zeludac. Takođe utiče na hormone creva uključene u regulaciju apetita, što može doprineti gubitku težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja. Važno je napomenuti da je operacija Gastic sleeve glavna hirurška procedura i treba je razmotriti nakon

pažljive procene i konsultacija sa doktorom. Obično se preporučuje osobama sa indeksom telesne mase (BMI) od 40 ili više, ili BMI od 32 ili više sa zdravstvenim tegobama povezanim sa gojaznošću.

.

Gastrični bajpas je komplikovanija procedura i uključuje stvaranje male kesice na vrhu želuca sa “kopčama”. Preostali zeludac ostaje na mestu. Deo creva je „uvučen“ u ovu kesicu tako da hrana zaobilazi ostatak želuca i ulazi u crevo niže. Dakle, unutra postoje dva spoja creva. Deluje tako što ograničava količinu koju možete da jedete tokom svakog obroka, ali i menjajući nivoe hormona koje proizvode creva kako bi poboljšao dijabetes i učinio vas manje gladnim. Operacija traje oko sat vremena, a boravak u bolnici je obično 1 dan.

Zeludacni balon je medicinski uređaj koji se koristi kao privremena metoda za gubitak težine. Reč je o nehirurškoj proceduri u kojoj se silikonski balon ubacuje u stomak i puni sterilnom tečnošću ili vazduhom. Balon zauzima prostor u stomaku, smanjujući njegovu zapreminu i stvarajući osećaj sitosti uz manje obroke. Ova procedura se obično preporučuje ljudima koji imaju višak kilograma, ali nisu kandidati za barijatrijsku hirurgiju ili žele privremeno rešenje za gubitak težine. Gastrični balon se obično ostavlja u stomaku od 6 meseci do godinu dana, nakon čega se uklanja.

Gastrični botoks je metoda gubitka težine ubrizgavanjem "botulinum toksina" u određene delove želuca endoskopskom metodom bez ikakve hirurške intervencije. Botoks zeluca je privremeni tretman i ne ostavlja trajna oštećenja u stomaku. Ubrizgavanje botulinum toksina u zid želuca privremeno opušta mišiće i usporava pražnjenje želuca. Procedura vam može pomoći da se osećate siti duže nakon jela, što vam olakšava da jedete manje i gubite težinu.
Gastrični botoks pokazuje svoj efekat u roku od 2-3 dana i traje oko 6 meseci. Treba imati na umu da vam ova tehnika pomaže da smršate, ali ako nemate privrženost zdravoj ishrani i stalnom vežbanju, neće raditi onako kako bi trebalo.
BMI treba da bude između 27,5-40. Nije pogodno za pacijente sa velikom gojaznošću.