• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Gama nož

Gama nož je operacija bez krvi za intrakranijalne tumore i cerebralna oboljenja bez potrebe za konvencionalnom hirurgijom. Neurohirurzi koriste ovu metodu samu ili zajedno sa mikrohirurgijom za odredjene pacijente i bolesti. Naš tim je počeo da obavlja operaciju Gama nožem 25. februara 1997. Prof. Turker Kılıc, MD, je prvi turski lekar koji je prošao obuku iz radiohirurgije na Institutu Karolinska, Švedska. Gama nož je uživao u prednostima napredne tehnologije, a neurohirurzi širom sveta i dalje preferiraju ovu metodu. U svetu postoji oko pola miliona ljudi koji su izlečeni operacijom gama nožem. Naš tim je lečio otprilike 1,6% svih tih pacijenata. Iz ove perspektive, naš tim je među prvih pet Gama Knife timova sa najvećim brojem slučajeva.

 

Operacija bez krvi

 

Gama nož je izuzetno osetljiv i efikasan uređaj, koji se naziva i radiohirurgija, koristi zrake zračenja za lečenje intrakranijalnih tumora. Neurohirurzi, koristeći ovaj modalitet, fokusiraju zrake direktno i precizno na ciljno područje, bez negativnog uticaja na zdravo okolno tkivo. Radiohirurgija omogućava neurohirurzima da direktno i precizno fokusiraju zračenje na ciljno područje, bez negativnog uticaja na okolno tkivo.

 

Studije su pokazale da operacija Gamma noža ima visoku stopu uspeha

 

Na primer, tumor na bilo kojoj lokalizaciji u mozgu može se kontrolisati sa >85% (ili drugim rečima, tumor se uspešno uklanja). Ovaj modalitet se naziva gama nož, pošto radiohirurgija (tretman u jednoj sesiji) ima tačnu efikasnost na ciljnom području i rezultirajuće promene su „hirurške” po prirodi. Međutim, ne koristi se nož ili skalpel, za razliku od samog imena uredjaja. Zbog toga je ova metoda bezbedna I rizik od komplikacija je veoma nizak. Upotreba trodimenzionalnog kompjuterski potpomognutog planiranja i apsolutna nepokretnost pacijenta minimiziraju isporuku snopova zračenja do intaktnog moždanog tkiva.

 

Približno 200 izvora kobalta-60 se nalazi u svakoj jedinici za tretman. Ti izvori mogu da generišu hiljade zraka, tankih otprilike kao vlas, na veoma visokom nivou osetljivosti (većem od 0,5 mm). Takvi zraci su dovoljno slabi da nemaju opasan uticaj normalnog tkiva kroz trakt do cilja. Međutim, kada su precizno fokusirani na metu, zraci se spajaju kako bi bili dovoljni za tretiranje ciljnog područja.

 

Za razliku od višestrukih poseta za terapije linearnim akceleratorima (LINAC) (frakciona terapija) koje koriste niže frakcione doze, cela terapeutska doza se može dati u jednoj sesiji, pošto je radiohirurgija Gama nožem izuzetno osetljiva. Minimiziranje doze zračenja je važno za sve, a posebno za pacijente sa rakom koji se već održavaju na drugim opcijama radioterapije. Ako se za takve pacijente koriste terapije niske osetljivosti, lečenje metastatskog tumora na mozgu može potrajati i do 6 nedelja, što implicira da se rak širi iz primarnog fokusa na druge delove tela.