• (+381) 60 323 3230
  • medicalparksrb@gmail.com
  • Srbija

Botoks

Botoks

Botoks, skraćenica za botulinum toksin, je neurotoksični protein koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. U medicinskim i kozmetičkim primenama se koristi kao prečišćeni oblik toksina da privremeno parališe ili oslabi mišiće. Koristi se u različite svrhe, uključujući smanjenje pojave bora na licu i finih linija, lečenje određenih medicinskih stanja kao što su grčevi mišića, migrene i prekomerno znojenje (hiperhidroza), pa čak i upravljanje određenim uslovima oka.

Kada se ubrizgava u određene mišiće, botoks blokira nervne signale koji izazivaju kontrakcije mišića, što dovodi do privremenog opuštanja ciljanih mišića. 

Ovo može pomoći da se izglade bore i linije na licu, dajući mlađi izgled. 

Botoks je trgovački naziv za botulinum toksin, koji je neurotoksin proizveden od strane bakterije Clostridium botulinum. Botoks se koristi u medicini i kozmetici za različite svrhe, uključujući smanjenje bora i linija na licu, lečenje prekomernog znojenja, migrena, grčeva mišića i drugih stanja.

U kozmetičke svrhe, botoks se primenjuje injekcijom direktno u mišiće lica kako bi se privremeno opustili i smanjili kontrakcije mišića koje uzrokuju bore i linije. Ovaj postupak može trajati oko 15-30 minuta i obično se izvodi u kozmetičkim klinikama ili ordinacijama dermatologa. Efekti botoksa obično traju od 3 do 6 meseci, nakon čega se tretman može ponoviti.

Važno je napomenuti da botoks treba da daju samo kvalifikovani zdravstveni radnici, jer je to moćantoksin koji može imati štetne efekte ako se ne koristi pravilno.